Kolejny odcinek pt. „ucz się z Harrym o rolnictwie” czyli moja nie dawno oddana praca kontrolna, tym razem dotycząca gleb, więc stricte dla rolników. Jakoż iż w temacie jestem kompletnym laikiem i amebą to podczas oceniania drugiej części tego wpisu proszę specjalistów od bonitacji gleb w Polsce o szczególną wyrozumiałość. Drugiej części bo pierwszą będzie krótkie wprowadzenie do tematu. Będzie w nim zawarte to czego może przyszły Technik Turystyki Wiejskiej może nauczyć się na pierwszym semestrze tego kierunku….
Kolegów i koleżanki z semestru serdecznie pozdrawiam :).
l Część
Najlepsze gleby w Polsce są to: mady, rędziny i czarnoziemy, są to gleby, na których można osiągnąć najwyższe plony, a za razem są lessowe co oznacza że nie wymagają silnego nawożenia i zatrzymują dobrze wodę. – Są to gleby klasy l. Należy również wspomnieć że najlepsze gleby nie wymagają melioracji i mają wysoki poziom próchnicy.
Klasa lll – gleby orne dobre i średnio dobre: mają gorsze właściwości fizyczne, a poziom wód gruntowych w nich może ulegać silnym wahaniom. Do tych gleb zalicza się zdegradowane gleby klasy 1 tj. mady i rędziny lub też gleby brunatne i bielicowe. Wielkość uzyskanych plonów na tego rodzaju glebach zależy od stopnia ich nawożenia i kultury gleby i uprawy. Osiągnąć można na nich wysokie plony żyta i ziemniaków, a przy wysokiej kulturze nawet buraków.
Klasa lV to gleby orne średnie, które wymagają od rolnika wysokich umiejętności wychwycenia pory zabiegów uprawnych. Te gleby dzielą się na ciężkie i lekkie. Gleby ciężkie nie bardzo nadają się do uprawy bo zawierają dużo wody i są zmarźnięte, a lekkie natomiast są żytnio-ziemniaczane co oznacza że tego otrzymuje się na nich najwyższe plony. Na ciężkich glebach są do uzyskania niskie plony buraków cukrowych.
Klasa V – gleby orne słabe, mało żyzne i mało urodzajne. Są za suche i ubogie w substancje organiczne. Można uzyskać na nich plony żyta.
Klasa Vl to gleby kamieniste, piaszczyste i bagniste, nadające się tylko poz zalesienie. Brak powietrza, nadmiar wody i zawodność plonów.
Klasy gleb w Polsce pogrupowane są w kompleksy gleb, których nazwy pochodzą od nazw gatunków zbóż np. kompleks zytnio-ziemniaczany i pszenny. Kompleks pszenny jest kompleksem bardzo dobrym gdyż uzyskuje się na nim wysokie plony wymagających roślin, grupuje on gleby klasy l i ll. W kompleksie pszennym wadliwym wyróżniamy na przykład gleby klasy lllB, lVa i lVB, a kompleks zbożowo-pastewny gleby klas: lllB i lVB. Gleby ciężkie i średnie są bogate w składniki pokarmowe, ale nadmiernie uwilgotnione i można uprawiać na nich np. buraki.Na glebach kompleksu pastewnego słabego można uprawiać między innymi słoneczniki. Na kompleksach pastewnych uprawia się też marchew pastewną. Wyróżniamy jeszcze kompleksy górskie…
*Tak pokrótce przedstawia się bonitacja gleb w Polsce.
Zanotował i zredagował: MikkeHarry
Część ll…
…czyli praca kontrolna MikkeHarry`ego z przedmiotu zwanego Produkcją rolniczo-roślinną,który w tym semestrze już się skończył. Publikuję w takim stanie w jakim oddałem bez redagowania itp. Przy ocenie proszę o wyrozumiałość.
Produkcja rolniczo-roślinna
Semestr l TTW
Przydatność rolnicza gleb poszczególnych klas.
W polskim systemie bonitacji gleby wyróżnia się 9 klas gleb gruntów ornych, ale w niniejszej pracy opiszę tylko kilka z nich.
– Najmniej nadającymi się do uprawy glebami są gleby klas V i Vl i zajmują one aż 42,6% powierzchni wszystkich użytków rolnych w Polsce. Te gleby nadają się tylko do zalesieni,, a poziom ich próchnicy jest bardzo niski. W przypadku próby upraw rolnych na tych glebach trzeba się liczyć z ryzykiem uzyskania bardzo słabych plonów. Są to też gleby piaszczyste i kamieniste, ubogie w substancje organiczne i odżywcze. Najczęściej w ich okolicach jest brak melioracji i dostępu do wody. Gleby piaszczyste nie zatrzymują wody i szybko wysychają co rodzi konieczność podlewania roślin i nawadniania gleb jeśli już zdecyduje się na uprawę roślin na ww. glebach. Zamiar uprawy tych gleb budzi konieczność ich użyźniania np. sztucznego nawożenia. Z roślin na piaszczystych glebach przyjmą się min. nagietek lekarski i aksamitki oraz nasturcje. Gleby piaszczyste i kamieniste występują praktycznie wszędzie.
– Gleby klasy lll są średnio dobre. Zalicza się do nich gleby bielicowe i brunatne. Mają one gorsze właściwości fizyczne i chemiczne niż gleby najlepszych klas. Można na ich powierzchni zaobserwować początki degradacji, a ich melioracja zależy od opadów atmosferycznych. Gleby bielicowe wytwarzają się w piaskach. Gleby bielicowe jako gleby strefowe występują na obszarach Europy Środkowej i Północnej, na Nizinie Wschodnioeuropejskiej, na obszarach Kanady i w północnej części USA.W Polsce gleby bielicowe zajmują 10% powierzchni kraju. Bielice są porośnięte borami sosnowymi i często występują na wydmach. Natomiast gleby brunatne są z reguły bardzo żyzne i występują w klimacie umiarkowanie wilgotnym i ciepłym. Dzielą się one jeszcze na kilka typów, wyróżniamy również mady brunatne i rędziny brunatne. Gleby bielicowe jako gleby strefowe występują na obszarach Europy Środkowej i Północnej, na Nizinie Wschodnioeuropejskiej, na obszarach Kanady i w północnej części USA. Gleby bielicowe nadają się do uprawy żyta, jęczmienia, owsa i wiśni.
– Najlepszym typem gleb nadającym się do produkcji rolniczej lub roślinnej są gleby klasy l tj.gleby brunatne i czarnoziemy. Są one najbogatsze w składniki odżywcze. Są one przewiewne, ciepłe i nie zaskorupiają się. Ich przydatność rolnicza zależy w dużej mierze od wysokiego poziomu ich próchnicy. Natomiast czarnoziemy to bardzo żyzne gleby o głębokim, czarnym poziomie próchnicznym, powstałe pod roślinnością stepową ze skał bogatych w węglan wapnia. Są one charakterystyczne dla strefy półsuchej klimatu umiarkowanego ciepłego. Powstają w lessach lub pyłach lessowych. Większość czarnoziemów w Polsce została zaadoptowana pod uprawę roślin min. pszenicy i bawełny oraz buraków cukrowych. Wyróżniamy również kilka typów czarnoziemów np. wyługowane, zbielicowane i typowe.