Sromotnik smrodliwy/wstydliwy (Phallus Impudicus). Ch***wy grzyb?

Ten grzyb doczekał się wielu nazw, a nazywa się tak jak wygląda i pachnie. Odkrywcy trafnie go nazwali. W dzisiejszym wpisie przedstawiam wam jednego z najohydniejszych chyba figurantów w tej kategorii –  – sromotnika smrodliwego – grzyba mającego kształt falliczny i pachnącego gnijącym mięsem :).

Grzyba nazywa się inaczej w każdym stadium jego rozwoju…..

Informacje zebrał i zredagował oczywiście MIKKEHARRY :).

Nazwa SROMOTNIK oznaczała po staropolsku osobę siejącą zgorszenie lub zhańbioną.

pobrane (1)

Występowanie

We wszystkich lasach i nawet w Polsce. Od listopada do maja, pojedynczo lub w grupach. W ogrodach, parkach i zaroślach. Spotykany wszędzie oprócz wyższych obszarów górskich. Ze względu na zapach i wygląd 😀 jest grzybem niejadalnym, ale we Francji uważany jest za przysmak. – Tak spożywają tam cuchnące fallusy :). Spotykany na półkuli północnej, w Azji i w klimacie umiarkowanym.

Grzyb lubi ciepłe i zarośnięte miejsca, a owocnik wzrasta bardzo szybko bo potrzebuje na to od półtorej do kilkunastu godzin. Z tego tytułu fallus trafił do Księgi Rekordów Guinessa jako najszybciej rosnący grzyb na świecie!

W Polsce sromotnik smrodliwy objęty było chroną gatunkową bo ze względu na przykry zapach i jednoznaczny wygląd (jak widać na załączonych obrazkach) był niszczony przez okoliczną ludność :D. Z czasem jego coraz szerszego rozprzestrzeniania się ochronę w 2004 roku zniesiono. Trwała od 1983 roku.

Owocniki

Młode są kuliste o kolorze kremowym lub białym z żółtym odcieniem. Grzyb przyrasta do gleby grzybnią podobną do grubych sznurów. Częściowo grzyb jest schowany w ziemi i ten element jego nazywany jest czarcim jajem. Po poprzecznym przekroju tego jaja można w nim dostrzec zalążki owocnika. W miarę rozwoju jajo pęka i wyłania się z niego młody owocnik. Młode grzyby pachną jak rzodkiewki i są podobne do purchawek :D.

Młode owocniki są podobne do piłeczek pingpongowych.

Receptakle

To dojrzałe owoce fallusa. Rozwijają się one gdy pęka galaretowata masa znajdująca się między poszczególnymi warstwami grzyba. Ta masa chroni wewnętrzną część grzyba. Receptakl jest pusty wewnątrz.

Główka

Jest gruba na kilkanaście centymetrów i przypomina naparstek lub stożek. To właśnie ona pokryta jest galaretowatą masą o kolorze zielonym, w której tkwi zarodnik. Główka przypomina wyglądem smardze.

Zapach

Fallus pachnie padliną co umożliwia mu zwabianie owadów rozsiewających zarodniki. Przed usunięciem zarodników zapach nie jest przyjemny, ale po ich rozsianiu przez owady podobno miodowy.  Dojrzalsze owocniki pachną jak rozkładające się ciało co przyciąga muchy odgrywające dużą rolę w życiu grzyba. – Roznoszą przecież zarodniki po ich zjedzeniu. To po takiej owadziej uczcie receptakl staje się biały i widać jego puste komory, a zapach sromotnika wstydliwego jest z daleka wyczuwalny dla ludzi!

W ciekłych odchodach much znaleziono zarodniki grzyba!

Jadalność

Tylko młode zarodniki ze względu na ich rzodkiewkowo-gruszkowy smak. A stare NIE ze względu na zapach. W Niemczech surowy grzyb jest używany jako przyprawa do kiełbasy. To kolejny kraj w Europie gdzie śmierdziela się je :).

Grzyb staje się jadalny dopiero po usunięciu zielonej, galaretowatej masy. Natomiast młode owocniki w Polsce smaży się jak np. kanie. Usmażony na tłuszczu fallus ma przypominać w smaku rybę 🙂 (Armin Meiwes?). – Znów analogia.

Wyciągu z fallusa (Dzień Świra) używa się też w leczeniu zakrzepicy bo podobno zmniejsza występowanie zakrzepów (krwi?).

Zarodniki

Są kształtu eliptycznego lub podłużnego tudzież owalnego. Kolor mają białożółty, a w dotyku są gładkie. Masa ich zielonkawa.

Miąsz

Jest kruchy koloru białego lub kremowego.

Smak czarciego jaja

Rzodkiewkowy, a po umarynowaniu smakuje jak jędrna gruszka 😀 (znów mała analogia). – W tym stadium rozwoju jadalny.

pobrane

Zastosowanie przemysłowe

Z fallicznego grzyba robi się maści, kremy i nalewki do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Używający ich nie mają podobno problemów ze zdrowiem. Cuchnącej i galaretowatej masy używa się do leczenia reumatyzmu.

W kręgach grzybiarskich używa się go w ceremonii inicjacji ich nowych członków. Świeżo upieczeni adepci sztuki zbierania grzybów muszą najprawdopodobniej spożyć surowe, starsze – cuchnące padliną owocniki :D.

Istnieje też ok. 3 podobnych kształtem i zapachem grzybów np. mądzlak psi (Mutinus Caninus). Nie są one jednak aż tak cuchnące i falliczne aby nadawały się do kategorii straszne rośliny….

Podsumowanie

Tak więc, ch***wy grzyb może być jadalny bądź nie w zależności od kraju. Pobił co najmniej dwa rekordy – szybkości rośnięcia i mnogości nazw. Wygląd też ma osobliwy tak samo jak zapach. Jest też nie ostatnim przedstawicielem tej kategorii mającym coś wspólnego z jajkami….

I na koniec przypominam że celem tej kategorii nie jest zagłębianie się w sprawy techniczne czy szczegółową biologię tych roślin i specjalistyczne nazewnictwo. Ale ogólne przybliżenie wam wyglądu, zapachu, smaku, osobliwości, okropności, ohydy i wszystkiego co najgorsze w opisywanych okazach.  Jak również miejsc ich występowania i sposobu wyhodowania samemu jeśli jest to możliwe.

Stąd tak mało piszę o wnętrzu roślin i o tym co się dzieje w ich środku lub jak fachowo nazywają się ich poszczególne części :). Za to porównuję, wyśmiewam i czynię analogie….

Inne nazwy sromotnika wstydliwego

Nie mniej komiczne lub ohydne:

– jajczak

– słupiak cuchnący

– smardz cuchnący

– smrodziuch

– śmierdziak, śmierdział, sromnik, smierdziel, śmierdziuch

– czarcie jajo

– czubosz, gazówka, biskup, kołpak, nadymana, smrodlica (nazwy regionalne)

– śmierdząca panna

– węże jajo

– świeczka

-Stink Hornen (nazwa angielska)

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: