Pasze na zimę dla zwierząt gospodarskich

Z cyklu Rolnik MikeHarry to nadal nie ukończyłem szkoły rolniczej w Mordach (kierunek: Technik Turystyki Wiejskiej) i swojego czasu popełniłem tekst na jeden z tematów jednych z zajęć. Miłej lektury, a specjalistów od trzody chlewnej, bydła, wsi i mieszania pasz proszę o wyrozumiałość gdyż jestem początkującym laikiem w tych sprawach. Proszę też wyżej wymienionych o zaopiniowanie tekstu.

„Przygotowanie pasz dla zwierząt gospodarczych na okres jesienno-zimowy.
W żywieniu zwierząt gospodarskich stosuje się pasze takie jak ziarno, słoma, ale też okopowe i kiszonki zaliczane do pasz soczystych, a nie jak te pierwsze – do suchych.

Wymagają one obróbki chemicznej, cieplnej lub mechanicznej. Niektóre z metod obróbki to:
– czyszczenie i płukanie w separatorach zanieczyszczeń i kamieni
– mieszanie i dozowanie mieszanek w dozownikach i mieszalnikach – rozdrabnianie pasz w sieczkarniach i rozdrabniaczach.


Dobór maszyn do obróbki pasz zależy od uwarunkowań finansowych gospodarstwa, wielkości stada i przyjętej technologii produkcji. Podczas ww. procesów należy monitorować uziemienie oraz stan i mocowanie ruchomych części urządzenia. Ze względów bezpieczeństwa powinno czyścić, naprawiać i konserwować maszyny obrabiające po wyłączeniu ich silnika i ich z prądu. Należy też odczekać jakiś czas do zatrzymania się wirników. Urządzeń przerabiających pasze dla zwierząt gospodarskich cieplnie nie należy natomiast uruchamiać jeśli brakuje jakiegoś elementu ich wyposażenia lub są one uszkodzone. Do rozpalania  ognia w paleniskach parników nie należy również używać benzyny i innych materiałów łatwopalnych oraz wybuchowych bo wybuch następuje zazwyczaj natychmiast po zapaleniu się iskry. W konsekwencji może poparzyć on ciało rolnika. Ze względu na wilgotność miejsc, w których przechowywane są komponenty do zaparzania paszy w parnikach konieczna jest tam sprawna instalacja elektryczna – ponownie względy bezpieczeństwa. Nie muszę chyba nadmieniać że takie urządzenia powinny obsługiwać wyłącznie osoby dorosłe i nie powinny pozostawiać ich bez nadzoru.


Jeśli przygotowujemy pasze treściwe sypkie to w tym pomieszczeniu nie należy rozpalać ognia, dokonywać napraw i palić papierosów – ze względu na zagrożenie pożarem. Natomiast kiedy przygotowujemy paszę na jesień i zimę dla naszych świń w mieszalni, w której najczęściej jest gęsty stopień zapylenia powinniśmy nakładać maskę przeciwpyłową w celu zapobiegnięcia chorobom układu oddechowego powodowanym przez pył. Gotowe pasze szybkie przechowuje się do zimy w silosach wieżowych. W takim silosie panuje niedobór tlenu i gęste zapylenie, więc czyszczenie ich jest niebezpieczne, gdyż trzeba wejść do środka.


W okresie zimowym powinno się stosować (przynajmniej w przypadku krów) przez dłuższy czas ten sam zestaw dawki paszowej przygotowany wcześniej sposobami i w urządzeniach, które opisałem powyżej. W przypadku przeżuwaczy natomiast, ważnym jest aby nie następowała nagła zmiana paszy, gdyż powoduje to ograniczenie procesów rozkładu i syntezy składników pokarmowych, nagłe wprowadzenie nowej paszy powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu żwacza i trawieniu, objawiające się spadkiem produkcji mleka i niejednokrotnie biegunką. „

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: