Pszenica, żyto, owies, jęczmień i inne zboża aby zapewnić sobie ochronę przed owadami i przetrwanie w innych warunkach zapewniły sobie specjalne białko zwane glutenem….
!Dzisiejszy post nie będzie niczym nowym dla osób nie tolerujących glutenu :). To białko zawiera między innymi pieczywo, które spożywamy i może być szkodliwe dla ludzkiego organizmu…
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, które występują w ww. zbożach. Toteż jest obecny w ciastach wyrabianych z mąk powstałych z tych zbóż. Pieczywo wyrabiane z tych mąk ma porowatą strukturę, a ciasto ciągliwą konsystencję. Gluten powstaje najczęściej podczas wyrabiania tych ciast. Zawiera go również makaron też wyrabiany z ciasta.
Białka tego nie toleruje 1% populacji i powoduje ono uszkadzanie kosmków jelitowych. Gdyż ten 1% ludzi choruje na wytwarzanie w ich organizmie przeciwciał działających przeciwko glutenowi…
Produkty zawierające gluten:
Kasza jaglana
Kukurydza
Soja
Ryż
Fasola
Groch
Chleb
Maniok
Parówki (mogą go zawierać)
Mięso mielone (możliwy gluten)
Pasztety (jw.)
Wędliny
Piwo
Cukierki
Czekolada z nadzieniem
Leki
Jogurty i śmietany
Przyprawy
Zawartość glutenu w danym produkcie najłatwiej jest sprawdzić jodyną lub płynem Lugola. Należy w tym celu jedną kroplę któregoś z tych specyfików nanieść na dany produkt (np. kromkę chleba). Takie badanie nie jest jednak miarodajne, gdyż dany produkt wcale nie musi zawierać glutenu mimo jego pozytywnego wyniku. Nietolerujący glutenu mogą cierpieć na zaburzenia metabolizmu serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. Nadwrażliwość na gluten powoduje podobne dolegliwości co celiaklia*. Ale w przeciwieństwie do niej alergia na gluten nie ma podłoża autoimmunologicznego** i z czasem zmniejsza siłę swojego działania.
Gluten powoduje:
Wahania nastroju
Nudności
Bóle głowy
Problemy z trawieniem
Zmęczenie
Depresja
Niedobór witamin
*Celiaklia to zależąca od stężenia glutenu w organizmie choroba trzewii. Szczegóły dla laików: https://pl.wikipedia.org/wiki/Celiakia
**Autoimmunologiczny – choroby z rodziny autoimmunologicznych polegają na niszczeniu przez układ odpornościowy swoich własnych tkanek i komórek. Do tych chorób należą np. łuszczyca i bielactwo nabyte.
***Tekst, jak wszystkie inne w „Kuchni MikeHarry`ego” opracował dla was pokrótce MikeHarry.