Chipsy i zapiekanki z akrylamidem

Akrylamid jest rakotwórczy i powstaje gdy podgrzewa się produkt go zawierający (np. pizzę lub hamburgery). Dużo akrylamidu zawierają też chipsy. Gdy trafi już do organizmu rozkładają go enzymy wątrobowe, ale podczas tego procesu powstają rakotwórcze metabolity mogące uszkadzać ludzkie DNA. Mimo to substancja ta dopuszczona jest do spożycia jednak nie należy przekraczać limitu – 2,6 mikrograma akrylamidu na kilogram masy ciała dziennie. 100 gramów popularnych chipsów może zawierać nawet kilkaset mikrogramów akrylamidu….

Powyższa substancja działa neurotoksycznie, a więc szkodliwie wpływa na ludzki system nerwowy. Powstaje najczęściej w artykułach z wysoką ilością węglowodanów (skrobi), które się przetwarza, przerabiane lub poddane działaniu wysokiej temperatury bezpośrednio przed zjedzeniem. Trucizna powstaje najczęściej podczas grillowania, smażenia i pieczenia. Akrylamid nie powstaje jednak w niższej temperaturze niż 120 stopni Celsjusza.

Inne produkty z akrylamidem:
– Frytki (te smażone w głębokim tłuszczu, więc najlepiej smażyć je w piekarniku z termoobiegiem i funkcją podgrzewania od góry i dołu w temperaturze do 180 stopni Celsjusza – aby uniknąć wytwarzania się dużej ilości akrylamidu. W wyższych temperaturach dawka tej substancji znacznie wzrasta i należy nie przypalać zbytnio frytek – podobnie jak ciastek)

– Chleb (zawiera mało akrylamidu – głównie w przypieczonej skórce, ale spożywamy go dużo)

– Ciastka (zwłaszcza przypalone)

– Pizza (ta podgrzewana w mikrofalówce, zawiera też wiele innych szkodliwych dla ludzkiego organizmu substancji)

– Pieczywo chrupkie z białą mąką

– Zapiekanki (również te najbardziej przypalone)

– Ziemniaki (te gotowane i inne potrawy z nich, ale więcej akrylamidu powstaje podczas smażenia ziemniaków w oliwie z oliwek niż w oleju kukurydzianym)

– Pieczywo pszenne

– Kawa mielona

– Płatki kukurydziane (śniadaniowe)

– Mięso (głównie drób)

– Smażone ryby

– Nikotyna i dym tytoniowy

– Krakersy i herbatniki

Wpływ na organizm:
– Rakotwórczość

– Rak piersi i pęcherza

– Uszkodzenia komórek mózgowych

– Nowotwory tarczycy i nerek (szansa zachorowań na nowotwory jest w przypadku akrylamidu jedna na sto przypadków dziennie! )

– Przenikanie akrylamidu do organizmu płodu u ciężarnej

– Akrylamid jest magazynowany w wątrobie i tylko 10% go jest wydalane z organizmu razem z moczem

– Uszkodzenia układu nerwowego

– Zmniejszenie płodności oraz produkcji i ruchliwości plemników

– Mutacje genów i uszkodzenia chromosomów (możliwe)

– Uszkodzenia układu pokarmowego

– Zwiększone ryzyko chorób serca (np. wieńcowej) oraz miażdżycy

– Możliwy stan zapalny organizmu

Zauważalne objawy zatrucia akrylamidem:
– Drgawki

– Mrowienie

-Osłabienie

– Ataksja (zaburzenia koordynacji ruchowej ciała)

– Drętwienie kończyn

– Nowotwory płuc (przeprowadzono badania na zwierzętach laboratoryjnych podobnie jak w przypadku innych nowotworów, które może spowodować akrylamid u człowieka)

Akrylamid dostaje się do organizmu natychmiast i w całości. Oprócz przyjmowania go razem z przetworzonym lub podgrzanym pokarmem może być wchłonięty przez skórę lub drogi oddechowe. Gdy już dotrze do organizmu to dociera do wszystkich tkanek, a nawet do płodu matki i jego organizmu!


*Akrylamid jest organicznym związkiem chemicznym i neurotoksyną. Powstaje on również w trakcie przemysłowej produkcji żywności i zawiera go jedzenie serwowane w barach i restauracjach. Substancja wygląda jak bezbarwny biały proszek lub płatki o tym samym kolorze.

Wzór chemiczny akrylamidu: C3H5NO
**To nie koniec trującej serii w „Kuchnii MikkeHarry`ego”! W następnym wpisie zjemy aluminium 🙂

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: