Oleje mineralne – trucizna w żywności

Nie tylko ryże, owsianki, batoniki i czekoladki jakie spożywamy zawierają mniejszą lub większą ilość olejów mineralnych. Ponieważ te dodawane są również do produktów kosmetycznych takich jak kremy i maści. Określoną ilość olejów mineralnych zawierają też panierki, którymi otoczone są mrożone ryby lub steki i kotlety (np. w McDonald`zie i KFC).

Olej mineralny to mieszanka różnych węglowodorów w płynie, które są pozbawione jednak wazeliny. Substancja ta wytwarzana jest podczas przerabiania ropy naftowej i stosowana do smarowania silników oraz maszyn. Myślę że każdy kierowca używa jakiegoś oleju mineralnego i świadomie wozi go w swoim samochodzie. Ale czy jesteśmy świadomi jaką ilość olejów mineralnych zawierają produkty żywnościowe, które wszyscy trzymamy w kuchni? I czy producenci takich przysmaków jak Nuggets`y lub Mcwrappy i cheeseburgery mają obowiązek informować konsumentów o zawartości tych substancji w serwowanych przez nich jedzeniu?

Jest on składnikiem opakowań czekolad i batonów i to właśnie przez nie dostaje się do pożywienia, a potem do organizmu.

Węglowodory, które zawiera olejów mineralny są atomami węgla i wodoru. Ale jak te substancje chemiczne zachowują się podczas podgrzewania zawierającego je produktu w zwykłym oleju? – W takim jak w restauracjach typu fast food smaży się nuggets`y i steki….Czy poddane działaniu wyższej temperatury nie stają się bardziej groźne dla ludzkiego organizmu? Tlenek i dwutlenek węgla, które wydzielają się przy spalaniu olejów mineralnych są bowiem silnie toksyczne!

Wpływ na organizm
*Oleje mineralne wbrew pozorom nie są tłuszczami odkładającymi się w naszych organizmach!
– działają rakotwórczo
– odkładają się w narządach wewnętrznych
– zakłócają pracę układu hormonalnego

Inne produkty zawierające oleje mineralne:
– owsianka błyskawiczna
– płatki śniadaniowe
– płatki orkiszowe
– ryż

Najmniej oleju mineralnego zawiera jedzenie gotowane na parze gdyż jest on tam absorbowany przez wodę i parę. Z drugiej strony najwięcej – produkty z kolorowych i zadrukowanych opakowań oraz tych wykonanych z surowców wtórnych.

I pomyśleć że Unia Europejska chce nam zabrać rakotwórczą Nutellę, w skład której wchodzi olej palmowy…..

A w następnym wpisie z tej serii przekąsimy coś z akrylamidem…

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: