Smacznego arsenu!

Dzisiaj w niekonwencjonalnej kuchni MikkeHarry`ego najemy się trochę rakotwórczego i trującego arsenu….

Arsen jest pierwiastkiem chemicznym, trującym i rakotwórczym. Naturalnie występuje na przykład w erupcjach wulkanów i….w naszym pożywieniu.

Żywność zawierająca arsen:
– ziemniaki
– warzywa liściaste (np. sałata i szpinak)
– ryż (może zawierać nawet 10-cio krotnie więcej arsenu niż inne produkty gdyż ten osadza się już na ziarnach)
– tajlandzki ryż jaśminowy (zawiera najmniej arsenu ze wszystkich innych rodzajów ryżu)
– ryby (zwłaszcza tłuste takie jak węgorz i łosoś)
– owoce morza
– spożywając powyższe produkty konsument ma możliwość popicia ich wodą pitną, która również zawiera arsen
– mleko krowie i ryżowe (to drugie zwiększa stężenie arsenu u alergików)
– mleko ekologiczne (arsen występuje w nim w śladowych i znikomych ilościach)
– produkty bezglutenowe (makarony bezglutenowe zawierają mąkę ryżową skażoną arsenem tak jak ryż)
– mąka ryżowa
– wafle ryżowe
– drób (wielu hodowców przemysłowych i farmerów dodaje arsen do paszy, którą karmi kurczaki w celu przyśpieszenia ich wzrostu)

waf

Wpływ na zdrowie i objawy zatrucia:
Arsen oprócz tego że jest rakotwórczy i powoduje silne zatrucia to niszczy ściany komórkowe bakterii, a jego toksyczność zależy od formy i dawki w jakich jest przyjmowany, więc i od ilości (np. wafle ryżowe) oraz zawartości tłuszczu (np. łosoś i węgorz) w produktach spożywczych, które zjadamy :). Objawy zatrucia arsenem występują dopiero po wielu latach spożywania zawierających go produktów i są nimi między innymi nowotwory nerek, płuc, wątroby lub pęcherza moczowego. W kontakcie ze skórą (chociaż autor nie słyszał jeszcze o kimś kto wcierał sobie w skórę łososia :D, ale słyszał o kąpiących się w mleku) arsen może powodować rogowacenia i przebarwienia oraz niskie ryzyko nowotworów skóry różnych rodzajów. Poza tym arsen może powodować uszkodzenia nerwów i układu oddechowego oraz układu sercowo-naczyniowego co w przyszłości może doprowadzić do choroby wieńcowej :). I co? Jemy dalej ryby?

arsen

Dostający się do organizmu z pożywieniem arsen powoduje podrażnienia i stany zapalne układu pokarmowego. A z pozytywów to żyją na świecie ludzie z wrodzoną odpornością na niektóre pochodne arsenu i kilka mikroorganizmów rozwijających się właśnie przy wysokim stężeniu tego trującego i rakotwórczego dla człowieka pierwiastka.

A już w kolejnym wpisie z cyklu „Kuchnia MikkeHarry`ego” najemy się dioksyn. Smacznego!

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s