Zastanawialiście się kiedyś co zawiera skład największego napoju na świecie?
I czy rządy powinny pozwalać na sprzedaż artykułów, których receptura produkcji jest tajna?
Kto jest autorem receptury Coca-Coli, którą pije praktycznie cały świat i skąd się bierze komponenty do jej produkcji?
Ile litrów wody potrzeba do wyprodukowania jednego litra coca-coli i ile łyżeczek cukru znajduje się w jednej puszce tego napoju sprzedawanej we Francji, a ile w USA?
Czy brak wody w kranach w jednym z meksykańskich miasteczek jest związany z obecnością w nim fabryką coca-coli, która pobiera tam z ziemi wodę?
I ile jeden z największych koncernów na świecie zapłacił Meksykowi za eksploatację jego zasobów wodnych przez rok?
W jakim kraju spożywa się najwięcej coca-coli i dla czyjego zdrowia jest ona najbardziej szkodliwa?
Czy do produktu dodawane są niebezpieczne dla życia i żrące chemikalia i ile wiedzą o składzie produktu produkujący coca-colę pracownicy jej fabryk?
Ile lat ma receptura napoju i do czego służyły pierwsze na świecie napoje gazowane?
Jaki płyn dostarczają w ciężarówkach dostawcy półproduktów do fabryk coca-coli i kto jest prezesem koncernu?
Dlaczego niektórych udziałowców nie chcą wpuszczać na walne zebranie firmy?
Co to znaczy coca-colanizacja Meksyku?
I dlaczego z trudem można uzyskać w USA informację od rzeczników i innych pracowników koncernu?
Czy w fabrykach coca-coli dzieje się coś niegodziwego, a ludzie boją się mówić nie tylko o recepturze napoju?
I w końcu ile lat ma przepis na coca-colę?
Na te i kilka innych pytań o najczęściej pitym napoju gazowanym na świecie znajdziecie odpowiedź w tym prawie godzinnym filmie dokumentalnym o najpopularniejszym napoju na świecie.
Dość wspomnieć że ww. napój jest w Meksyku tańszy od wody i przeniknął już 40-30 lat temu do wierzeń religijnych tamtejszych Indian. Ci ostatni bekają po jego wypiciu twierdząc że w ten sposób z ciała wychodzą złe duchy i składają napój w ofierze swoim bogom. Koncern ukrywa nie tylko skład i recepturę swojego produktu składającego się między innymi z ekstraktu z liści koki, gałki muszkatołowej i rakotwórczego karmelu spożywczego, ale również tajniki pracy w swoich zakładach, finanse i to jak traktują swoich pracowników. Przeciwko jednemu z amerykańskich zakładów ci ostatni wystosowali nawet pozew zbiorowy do sądu.
Zawartość cukru w puszce napoju jest inna we Francji, a inna w USA, nazwa pewnej meksykańskiej miejscowości jest wpisana w logo napoju na opakowaniu. Były prezydent Meksyku jest za razem byłym dyrektorem w koncernie coca-coli i to on zezwolił mu dosyć pobłażliwie na produkcję napoju w jego kraju. Dość wspomnieć ulgi finansowe i podatkowe, którymi koncern cieszy się w Meksyku.
Francuska dziennikarka przemierza w filmie trzy kraje aby dowiedzieć się jakie komponenty znajdują się w butelkach i puszkach tego napoju i czy jest on w pełni zdrowy dla ludzkiego organizmu. Udaje jej się nawet zabrać głos nawet na spotkaniu z prezesem koncernu…
Jak myślicie ile łyżeczek cukru zawierają polskie puszki coca-coli i czy ten napój bardziej szkodzi niż pomaga?
Czy jak na filmie rzeczywiście powoduje udary mózgu i cukrzyc,ę?
I na jakich zasadach prawnych działa polska filia koncernu?
Czy u nas coca-cola również cieszy się szczególną pobłażliwością podatkowo-finansową ze strony urzędników państwowych?
I czy również z trudem można uzyskać informację na temat składu napoju i procesu produkcji oraz warunków pracy ludzi produkujących napój w Polsce?
Gdzie znajdują się właściwie polskie fabryki coca-coli?
Aktualizacja z małymi poprawkami technicznymi i nowymi informacjami:
https://mikkeharry.wordpress.com/2017/03/31/czy-coca-cola-szkodzi-bis-gownopost/?iframe=true&theme_preview=true
PolubieniePolubienie