Surströmming – szwedzki ,kiszony śledź bałtycki

To już bodajże drugie skandynawskie danie w naszym (nie)smacznym cyklu. O ile cuchnącego śledzia z puszki można daniem nazwać :). Pierwszym był o ile pamiętam Lutefisk.

Szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Jest sprzedawany w puszkach, które po otwarciu uwalniają bardzo nieprzyjemny zapach. Z powodu tego zapachu, który przypomina zgniłą rybę, surströmming nie jest zbyt popularny poza Szwecją i mówi się, że ludzie, którzy go próbują, mogą być pewni, że go nigdy nie zapomną. Z powodu zapachu danie jest często spożywane na zewnątrz. Otwieranie puszki pod wodą może trochę zmniejszyć zapach, jak również ustrzeże otwierającego przed nieopatrznym chlapnięciem zalewy, które może być tragiczne w skutkach dla odzieży. Śledź poławiany jest na wiosnę, gdy jest w doskonałej kondycji i tuż przed tarłem. Śledź fermentuje w beczkach przez jeden do dwóch miesięcy, później jest puszkowany, a fermentacja trwa nadal. Pół roku do roku później powstaje tyle gazu, że walcowata puszka zmienia kształt na bardziej kulisty. Łatwo znaleźć puszki o takim kształcie w każdym markecie w Szwecji. Niektóre linie lotnicze wprowadziły zakaz przewożenia tych puszek na pokładzie, ponieważ zaliczają je do kategorii pojemników pod dużym ciśnieniem. sur0

Przygotowanie i podanie
Surströmming jest często jedzony z rodzajem chleba jęczmiennego zwanym tunnbröd (cienki chleb). Kromki smaruje się, a na wierzch kładzie się posiekaną cebulę (zwykle czerwoną) i ugotowane ziemniaki w plastrach, bądź przygotowaną z ziemniaków pastę. Całą rybę wyciąga się z puszki i rozcina wzdłuż. Wnętrzności należy usunąć (włączając ciemnoszarą ikrę), a rybę otworzyć jak książkę. Czerwone mięso należy zgnieść widelcem i oddzielić od ości. W małych kawałkach układać na kanapce. Ostatnim niezbędnym dodatkiem jest gęsta kwaśna śmietana (szw. gräddfil) albo jej francuski odpowiednik crème fraîche. Miękki tunnbröd następnie składa się albo zwija, z chrupiącej odmiany zaś robi się kanapkę. Kanapka z surströmming jest tradycyjnie podawana ze szklanką mleka albo z kieliszkiem wódki. Piwo również stało się popularne, chociaż połączone efekty śledzia i dwutlenku węgla z piwa mogą być całkiem nieprzyjemne jeszcze przez jakiś czas po posiłku. Potrawę należy popić piwem lub zmrożoną kminkową wódką nazywaną aquavit. Ale niektórzy wolą mleko :).

Przypomina mi się kawał o krasnoludkach:
Jest siedmiu krasnoludków oraz siedem szklanek mleka i sześć ogórków.
-Czego jeden krasnoludek nie dostanie?
– Sraczki ! 🙂

surW Polsce kisi się kapustę i ogórki, ale kiszonego śledzia zjeść można tylko w Szwecji i jest uznawany za najbardziej cuchnącą potrawę świata. Akurat z tym ostatnim bym się nie zgodził bo wystarczy przejrzeć sobie wstecz cykl o kuchni MikkeHarry`ego aby znaleźć coś bardziej śmierdzącego. Śledzie do tej potrawy odławiane są specjalnie przed tarłem, a cuchnąca zalewa może wystrzelić od ciśnienia po roku lub dwóch fermentowania. Dlatego doświadczeni konsumenci otwierają puszkę ze śledziami ubrani od stóp do głów w folię i poza domem. Bardziej ekstremalnym rozwiązaniem jest otworzenie puszki surströmming pod wodą co niweluje nieco ten cuchnący zapach i zalewa nie wytryskuje z puszki. Śledź ma podobno bardzo delikatny smak, ale do tego musi konsumentowi nie przeszkadzać jego zapach. Spożywać to zapaszyste danie zaczyna się w Szwecji tradycyjnie w trzeci czwartek sierpnia. Kilka linii lotniczych zakazało wnoszenia na pokład kiszonych śledzi w obawie, że napęczniała puszka może wybuchnąć. Liczne wspólnoty mieszkaniowe w Szwecji zabraniają otwierania puszki w mieszkaniach.

Otwieranie puszki i jej zawartość + konsumpcja Surströmming`u

Ale Polakowi to wyszło lepiej. Był twardszy.

Fermentacja i puszka
Proces kiszenia i fermentacji postępuje, dzięki czemu większość puszek, po pewnym okresie, ma mocno wypukłe dekle – od naprodukowanych wewnątrz gazów. Podobno często można spotkać tak mocno zdeformowane puszki, że kształtem przypominają piłkę. Konsystencja śledzia z puszki przypomina konsystencję ptasiego mleczka, a smród to po prostu smród i tyle :). Tragedii podobno nie ma.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Smierdzacy-szwedzki-smakolyk,wid,7722295,wiadomosc.html?ticaid=1155b0

*W tekście wykorzystano fragmenty innych artykułów i doniesień portalowych.

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s