Łożysko o zdrowotnych właściwościach

Dzisiejsze danie jest niewątpliwie jednym z najobrzydliwszym bo ludzkie łożyska pomagają podobno w leczeniu depresji poporodowej i leczą komplikacje występujące podczas ciąży. Młode matki tuż po porodzie zjadają swoje łożyska. To zjawisko ma już swoją nazwę: placentofagia. Choć jeszcze kilka lat temu brzmiałoby to jak scenariusz horroru gore, taka praktyka staje się coraz powszechniejsza. Wiele pań (a coraz częściej także panów) decyduje się na spożycie łożyska wierząc w jego szczególne właściwości zdrowotne. Z łożyska można przygotować specjalne pigułki. Zanim one powstaną łożysko jest gotowane na parze, zasuszane, zmielone i zamykane w kapsułkach. I to jest ich ostateczna forma, gotowa do podania świeżo upieczonej mamie. Smak zażywanej kapsułki przypomina smak typowej tabletki i nie da się w niej wyczuć obecności mięsa. Nieco rzadziej zdarzają się przypadki, w których łożysko miksuje się z owocami, aby powstał z niego koktajl. Co ciekawe, łożysko zjadają nie tylko mamy ale też ojcowie.

Kuchnia Polska
Polski przykład związany z taką konsumpcją należał do doktora Łukasza Łuczaja, autora książki „Dzika kuchni”, który przyznał, że zjadł łożysko swojej żony, między innymi w postaci tatara oraz przyrządzonej z łożyskiem hinduskiej potrawy curry tikka masala.

Łoż

Zagranica
Na brytyjskich portalach kulinarnych można znaleźć nawet przepisy na nalewkę z łożyska. Według nich, surowe łożysko wrzucane jest do blendera, dodaje się do niego wódkę albo brandy, przecedza się i odstawia na kilka tygodni. Jeśli chodzi o konsumpcję łożyska sytuacja na zachodzie jest dużo łatwiejsza niż w Polsce. Obowiązujące od 2001 roku przepisy zabraniają personelowi szpitalnemu wydania łożyska pacjentce. Gdy opuści ono drogi rodne kobiety w całości jest poddawane utylizacji. Jest jednak pewien wyjątek. Chodzi o sytuację, w której dziecko na świat przychodzi poza szpitalem, na przykład w domu. W Stanach Zjednoczonych powstały już nawet specjalne firmy, które zajmują się przetwarzaniem łożyska w specjalny proszek, który później młode matki dodają do wszystkich spożywanych posiłków. Co ciekawe, cały zabieg dzieje się w kuchni młodej matki. Z zachwytem patrzy ona na to, jak wyszkolona do tego typu zadań osoba, gotuje w specjalnym wywarze ludzki popłód, poddając go później kolejnym obróbkom. Kobiety, które nie mają pieniędzy na to, aby opłacić specjalną firmę (koszt takiej usługi to około 300 dolarów) same starają się przyrządzić jakąś potrawę z łożyska. W Internecie znaleźć już można nawet przepisy na pizzę czy lasagnę z ludzkiego popłodu.

Zjedzenie łożyska przez młodą matkę regeneruje podobno jej macicę i przywraca składniki odżywcze utracone przez nią w trakcie porodu. Mieszkańcy Chin wierzą bowiem, że jedzenie łożyska sprzyja długowieczności i poprawia sprawność seksualną.

http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79333,11476619,Zjadanie_lozyska___moda_celebrytek_czy_medycyna_naturalna_.html

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: