Lutefisk – tradycyjne danie w Norwegii

Boże narodzenie jeszcze dlatego, a to wtedy w Norwegii i w USA (imigranci pochodzenia norweskiego) jje się Lutefisk. Większymi krokami niż jakiekolwiek święto zbliża się nam piątek – post, a więc – smacznego!.

Co to jest Lutefisk?.
Na potrawę składają się suszony dorsz i ług sodowy. Ta substancja to wodorotlenek sodu rozpuszczony w wodzie. Jest żrąca i wykorzystywana do produkcji biopaliwa oraz do walki z chwastami. Na ług należy szczególnie uważać podczas przygotowania potrawy. W zetknięciu ze skórą substancja powoduje oparzenia i podrażnienia błon śluzowych.Przygotowanie dania zabiera zwykle 12-13 dni. Wszystko z powodu konieczności wysuszenia ryby. Twardego dorsza moczy się w wodzie i ługu, by na koniec wyglądał jak ciało nieboszczyka wyciągniętego z rzeki. Lutefisk nazywana jest także „rybą mydlaną”, bo zawarty w mięsie tłuszcz po kontakcie z ługiem zamienia się w mydło. Ze względu na pozostałości żrącego ługu potrawa rozpuszcza powierzchnię srebrnych sztućców czy zastawy, więc lepiej jeść ją plastikowym widelcem i nożem. Lutefisk ma bardzo intensywny zapach, który na długo potrafi zagościć w domu. Podczas jedzenia najlepiej więc zatkać nos, a później szybko umyć wszystko, co miało styczność z tym galaretowatym, „wietrzonym nieboszczykiem”.

lut0

Ususzonego dorsza moczy się przez kilka dni w wodzie i przez kolejne kilka dni maceruje w ługu sodowym*. Po wyjęciu z ługu należy dorsza moczyć w wodzie przez kolejne kilka dni aby wypłukać ług sodowy. Ryba przybiera po tym wszystkim galaretowatą konsystencję i trzeba ją usmażyć, a na talerzy wygląda jak zwłoki. Danie podaje się z warzywami lub innymi dodatkami.

UWAGA:
Podczas kilkudniowego moczenia dorsza w wodzie należy ją codziennie zmieniać aby ług nie dostał się nazad do dorsza i podczas świątecznej lub piątkowej kolacji nie wypalił konsumentowi języka.

* Ług (wodorotlenek potasu/wodorotlenek sodu) to silny środek chemiczny używany do czyszczenia odpływów, zabijania chwastów, tępienia krowich rogów, zasilania baterii i produkcji biodiesla. Kontakt z ługiem może prowadzić do oparzeń chemicznych, powstawania blizn, ślepoty lub całkowitego pozbawienia zmysłu smaku, w zależności czy wylejesz go na swojego śledzia, czy twarz.

Ług sodowy, wodny roztwór wodorotlenku sodu NaOH (zasada sodowa, soda żrąca, soda kaustyczna) o silnie żrących własnościach.

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: